Ooit gehoord van 和菓子 wagashi? Dit is een naam voor Japanse lekkernijen. Misschien ken je mochi/daifuku wel! Dat zijn Japanse zoete rijstcakejes sommige met een vulling. Deze vulling bestaat vaak uit een pasta van zoete bonen, oftewel, anko. Vandaag zal ik laten zien hoe je thuis heerlijke Japanse anko kunt maken! Niet alleen dient het als vulling, je kunt er veel meer mee! Bijvoorbeeld een zoet soepje, zenzai of oshiruko.
Wat heb je nodig?
- Adzuki bonen 250gr (Dit vind je in een grote Albert Heijn, de toko of een biologische winkel)
- Suiker 230~240gr (Je kunt zelf een beetje spelen hoe zoet je je anko wil hebben)
- Glucosestroop 1,5el (je kunt dit vaak als corn syrup vinden in de toko, bijvoorbeeld de Amazing Oriental. Je kunt het ook skippen.)
- Mespuntje zout
- Water
Methode
- Was de adzuki bonen schoon in koud water. Stop ze in een pannetje met lekker veel water.
- Breng de pan aan de kook op een middelhoog vuurtje en kook de bonen 10 min.
- Giet de bonen met al het water in een zeef en was de bonen snel. Maak ook de pan even schoon.
- Doe de bonen terug in de pan met ongeveer 4 tot 5 keer zoveel water dan de adzuki. Laat het koken op hoog vuur.
- Als het kookt, ontstaat er wat schuim. Dit bovenlaagje verwijder je voorzichtig met een lepel totdat het water weer helder is.
- Kook de bonen door totdat ze zacht zijn op een laag- tot middelhoog vuurtje. (1 uur tot 1,5 uur). Giet er wat water bij als er teveel water is verdampt en de bonen boven water lijken te komen.
!! Let er op dat ze echt bijna té zacht moeten zijn. Je moet ze kunnen pletten zonder kracht te zetten. - Giet de bonen weer in een zeef en gooi het water weg.
- Doe de bonen terug in de pan en voeg de suiker in 3 tot 4 stappen toe. Roer door tot dat het suiker is opgelost.
!! Suiker zorgt ervoor dat de bonen ietsje harder worden. Daarom is het belangrijk om ze door te koken tot ze bijna te zacht zijn. - De anko is nu waterig door het suiker. Je zet de pan nu weer op een middelhoog vuurtje en blijf roeren totdat je een pasta krijgt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 min.
- Als je denkt dat de pasta dik genoeg is zet je het vuur uit. Voeg nu de glucosestroop en zout toe. Roer het goed en laat de pan met een deksel voor 30min tot 1 uur staan om de anko te laten rusten.
- Done!
Klaar! en nu?
Je kunt er van alles mee! Ik zal de volgende blog schrijven over hoe je Kusamochi maakt. Dat is een rijstcakeje met anko als vulling. Verder kun je er een makkelijk zoet soepje van maken. Dit maak je gemakkelijk door 200 gram anko met 200ml water te mengen in een pan. Voeg er wat suiker aan toe naar smaak. Kleine rijstcake balletjes erin en klaar is ie!