Welkom terug bij Thee voor beginners! Vandaag bespreken we de Japanse thee geschiedenis. In het vorige blog hebben we gekeken naar de laatste ontwikkelingen van de Chinese thee geschiedenis. China is belangrijk voor de ontwikkeling van thee door heel de wereld. Dit zie je ook goed terug in de Japanse thee geschiedenis. Over de Japanse thee geschiedenis valt eigenlijk niet heel veel te vertellen. De belangrijkste ontwikkeling die je in Japan zag, is de ontwikkeling van de thee ceremonie en de uitvinding van Sencha.
Boiled tea
De drie belangrijkste ontwikkelingen die je in China zag, zijn overgenomen in Japan. Als eerste was er in Japan de ‘boiled tea’, gemaakt van de thee tegels. Er zijn notities uit 729, waar Keizer Shomu thee serveert aan honderd monniken in zijn paleis in Nara. Thee wordt op dit moment geïmporteerd vanuit China. In 805 nam de monnik Saicho thee zaden mee uit China en plantte deze in Yeisan. in 806 legt Kukai de eerste theetuin aan. In 1186 bracht Zen priester Eisai thee zaden mee uit China en deze werden geplant op drie locaties in Japan, waaronder in Uji. De eerste theeplantages ontstonden hier. Hier worden nog steeds een aantal van de beste theeën uit Japan geproduceerd.
Whipped tea
In 1191 bereikte de ‘Whipped tea’ uit de Song Dynasty Japan. Met de thee uit de Song Dynasty komen ook de theeceremonie en de thee-idealen in Japan terecht. Gedurende de 15e eeuw wordt de theeceremonie verder ontwikkeld, dankzij Shogun Ashikaga-Yoshimasa. Hij zorgt er voor dat de theeceremonie een op zichzelf staand optreden wordt. Het wordt een vorm van kunst. Sen Rikyu (1522-1591) perfectioneert de theeceremonie. Vanaf dit moment is Theïsme compleet ingeburgerd in Japan. Over de theeceremonie zal ik meer vertellen in een ander blog.
Steeped tea
In de 17e eeuw komt ook de ‘steeped tea’ naar Japan. De ‘steeped tea’ vervangt de poeder thee (Matcha) in het dagelijkse thee gebruik, maar de Matcha blijft belangrijk voor de theeceremonie. Matcha wordt tot op vandaag de dag gezien als ‘de thee der theeën’. De losse thee ontwikkeld zich verder toen in 1740 Soen Nagatani de Sencha ontwikkelde.
De Japanse theecultuur kan niet los gezien worden van China. Elke vorm van thee en theecultuur die Japan kent, komt van oorsprong uit China. De ontwikkelingen die China doormaakte zijn naar Japan gebracht door monniken die in China het Zen boeddhisme bestudeerde. Japan kent echter wel een eigen ontwikkeling die de theeceremonie tot een heel ander niveau brengt dan in China. In het Westen kennen wij de eerste twee ‘thee scholen’ niet. Pas in 1610 kwam de eerste thee in Europa. De Nederlanders brachten met de VOC als een van de eerste thee naar Europa. Wij leerden thee pas kennen toen thee in China en Japan al als ‘steeped tea’ gedronken werd.
In de volgende blogs zal gekeken worden naar de verschillende soorten thee, het theeservies, de theeceremonie en nog vele andere onderwerpen! Blijf dus de website in de gaten houden!