Welkom bij de tweede blog over kanji. In de vorige blog heb je geleerd over wat kanji precies zijn en de geschiedenis en rol van kanji in Japan. In deze blog gaan we verder in op de manier waarop je kanji kan schrijven. Er zijn meer dan 2.000 verschillende kanji en iedere kanji heeft minimaal twee lezingen.
Hoe weet je dan waar je het beste kunt beginnen en hoe zorg je ervoor dat je niet wordt overweldigd? In deze blogreeks gaan wij jou op weg helpen om uiteindelijk ook een kanji master te worden.
Samenvatting
- In het eerste hoofdstuk leer je over de 5 basis schrijfvolgorde principes van kanji.
- Ook leer je over de 3 kanji strepen: tome, hane en harai
- Daarna leer je meer over Jōyō kanji.
- Verder hebben we het over veelgemaakte fouten met kanji schrijven.
- Ten slotte introduceren we de kanji karakters van 1 tot en met 10.
De 5 basisprincipes om Kanji te leren
De leesbaarheid van Kanji
Wanneer je begint met kanji leren, zijn er een aantal principes waar je rekening mee kan houden. De streep volgorde van elke kanji is namelijk erg belangrijk. Vroeger werden kanji uitsluitend met penseel geschreven. Als een karakter in een verkeerde volgorde geschreven werd, kon het nauwelijks leesbaar zijn. Hieronder zie je een voorbeeld:
Zoals je ziet, is het bovenste karakter slordig geschreven. De bovenste lijn is niet verbonden en de rechter lijn aan de zijkant is te ver doorgetrokken. Daarentegen, is het onderste karakter in de goede schrijfvolgorde en strepen geschreven. Wat een verschil maakt dat he!
Dit is ook zo wanneer je met pen schrijft. Pennen worden tegenwoordig natuurlijk veel gebruikt, wat er voor zorgt dat er geen verschil tussen dunne en dikke lijnen meer is. Dit kan een karakter nog onduidelijker maken dan bij het gebruik van een penseel.
Het is belangrijk om de volgende principes te volgen om er zeker van te zijn dat de leesbaarheid van jouw kanji goed is:
De 5 kanji streep volgorde regels:
- Van links naar rechts schrijven.
- Van boven naar beneden schrijven.
- Van top naar bodem schrijven.
- Bij een kruising begin je met links naar rechts schrijven.
- Een streep die dwars staat gaat als laatst.
We gaan deze vijf regels nu uitgebreid behandelen. Let’s go!
Kanji regel 1: van links naar rechts schrijven
Om te beginnen is het belangrijk om de lijnen altijd van links naar rechts te schrijven. Van rechts naar links schrijven is simpelweg niet correct. Vergelijk het met Nederlandse werkwoorden en bij welke je een ‘d’ of ‘t’ neer moet zetten. Dat zijn de regels en zo ‘hoort het gewoon’.
Wanneer je kanji te snel schrijft en de volgorde niet aanhoudt, kan het onleesbaar of een volledig ander karakter worden. Hierbij kun je het karakter voor drie (三)als voorbeeld nemen. Per streep begin je aan de linkerkant en dit doe je dan drie keer.
Wanneer je kriskras de lijnen schrijft, kan je zien dat de lijnen niet gelijk lopen. Wanneer je naar de onderste afbeelding kijkt, kun je zien dat de lijnen gelijk lopen en er veel netter uitzien. Probeer het zelf eens en voel/zie het verschil.
Pro tip: maak een foto ervan en stuur dit naar onze Instagram (kotatsutv) in een direct message.
Kanji regel 2: van boven naar beneden schrijven
Daarbij komt dat je altijd van boven naar beneden schrijft, niet van beneden naar boven. Als je dit wel doet, dan kunnen kanji verkeerd uitvallen of stilistisch niet mooi zijn. Neem bijvoorbeeld het karakter van ‘rivier’ (川). Al deze strepen schrijf je van boven naar beneden. Wanneer je van boven naar beneden schrijft, helpt dit je om meer controle te hebben bij het schrijven.
Net zoals bij regel 1, maakt het schrijven van de lijnen van boven naar beneden een verschil. Kijk maar eens naar de verschillen wanneer je van onder naar boven of van boven naar beneden schrijft.
Dit geldt voor gebogen strepen, rechte strepen en kromme strepen, hier leggen we extra over uit in principe 6. Maar onthoud: je begint altijd van boven naar beneden met het schrijven van kanji.
Kanji regel 3: van top naar bodem schrijven
Een streep wordt ook altijd van boven naar beneden geschreven en meestal wordt deze lijn als eerste geschreven. Denk hierbij aan het teken voor ‘boom’ (木)
Deze kanji wordt van boven (eerst de horizontale streep), naar beneden (dan de lijn van boven naar beneden, dit wordt in regel 4 nog verder uitgelegd) geschreven. En als laatste de twee ‘kromme’ lijnen die het een boom laten lijken.
Kanji regel 4: bij een kruising begin je met links naar rechts schrijven
Een verticale streep wordt niet als eerste geschreven wanneer het kruist met een horizontale lijn. Dan wordt de horizontale lijn eerst geschreven. Bijvoorbeeld, wanneer je het karakter van ‘aarde’ (土)schrijft.
Kanji regel 5: Een streep die recht door een Kanji gaat wordt als laatst geschreven
Een streep die dwars door de kanji heen gaat, wordt altijd als laatste geschreven. Neem bijvoorbeeld het karakter voor ‘midden’ (中). Dit wordt gedaan zodat de lijn in het midden van het ‘blokje’ getrokken kan worden.
Nu we het gehad hebben over de volgorde waarin je kanji schrijft, gaan we het hebben over wat voor soorten lijnen er zijn bij het schrijven van kanji. Dit zijn de tome, hane en harai.
De drie Kanji strepen: Tome, Hane en Harai
Wat zijn de Tome, Hane en Harai Kanji strepen?
De tome, hane en harai worden gebruikt om de verschillende soorten lijnen van kanji te benoemen. Het is handig om het verschil te weten tussen deze termen wanneer je begint met kanji schrijven. Tussen de termen mag er misschien niet veel verschil zitten, toch zijn de strepen anders en een mengelmoes wordt altijd gebruikt in kanji. We gaan ze nu verder toelichten.
Tome (stop)
De tome is een rechte lijn zonder enige poespas, denk aan de lijn van ’十’. Om de tome te maken wordt het penseel over het papier getrokken en beëindigd door de punt van de kwast op te tillen terwijl het een klein stukje teruggaat op het papier. De tome is een van de makkelijkste lijnen om te schrijven, maar er zit techniek achter. Natuurlijk schrijven wij nu met pen, dus kun je dit zien als een rechte lijn met niets extra’s erop of eraan.
Hane (omhoog)
De hane daarentegen is een streep met een haakje eraan. Bijvoorbeeld bij de hiragana か. De hane wordt gemaakt door heel langzaam de druk van het penseel af te halen en aan het einde van de lijn weg te halen in een snelle beweging. Het is hier belangrijk om op te letten dat je de laatste beweging niet te groot maakt. Anders kan de hane lelijk of onherkenbaar worden.
Harai (loslaten)
Als laatste behandelen we de harai, deze lijn is gebogen en geeft een sierlijke aesthetiek, bij de harai kun je denken aan de kanji van boom (木). De twee onderste gebogen lijnen zijn de harai. Een harai lijn wordt gemaakt met een penseel door de kwast op te tillen terwijl je het kantelt naar links of rechts (dit ligt aan de vorm van de kanji).
Het is belangrijk om niet te veel druk op het penseel te zetten wanneer je dit doet, anders krijg je een dik uiteinde. Je wilt dat de lijn steeds dunner wordt en eindigt in een punt.
Om het nog even samen te vatten, deze principes zijn belangrijk omdat het de kanji duidelijker maakt en de kans klein maakt dat je kanji onleesbaar zijn of volledig andere tekens ontstaan. Leer de principes dus goed.
Wat zijn Jōyō Kanji?
De Jōyō kanji is een lijst met alle kanji die je nodig hebt om het grootste gedeelte van de Japanse taal te kunnen lezen. Denk aan tijdschriften, kranten en artikelen.
Deze gids is gemaakt door het Japanse Ministerie van Educatie. De 2136 kanji in deze lijst bestaan uit 1026 kanji om te leren tijdens de jaren op de basisschool en 1110 kanji die op de middelbare aangeleerd worden. De lijst is niet bedoeld voor karakters en leeswijzen voor dagelijks gebruik, maar voor literaire en officiële artikelen.
Maar waarom is deze lijst nou zo belangrijk voor mensen die beginnen met Japans leren? Dit komt doordat de lijst op verschillende niveaus is ingedeeld. Kinderen beginnen met niveau 1, en mensen die net beginnen met Japans leren zouden dus ook op dit niveau moeten starten om de eerste kanji onder de knie te krijgen. Als je dus aan de zelfstudie gaat en je echt niet weet waar je kan beginnen, zoek de term ‘Jōyō Kanji’ op en begin bij ‘grade 1’, om zo je kanji avontuur te starten!
De geschiedenis van de Jōyō Kanji
Toen kanji net ontstonden, bestond er nog geen lijst met essentiële kanji die iedereen moest weten. Pas in 1923 werd de eerste lijst met specifieke karakters die de bevolking moest weten bekendgemaakt. De lijst was samengesteld op de kanji die iedereen kent en begrijpt.
Misschien kun je je wel voorstellen dat het best lastig kan zijn om te communiceren als niet iedereen dezelfde kanji kende. Wat zouden wij in Nederland doen als niet iedereen alle 26 letters van het alfabet kende? Dat zou onze communicatie best lastig maken.
En ook al is er geen wet die zegt dat elke Japanner deze kanji moet weten, worden de kanji wel aangeleerd op school. Een groot deel van de kindertijd wordt besteed aan het leren van de Jōyō kanji lijst.
Aanpassingen aan de Jōyō Kanji
Door de jaren heen is de lijst nog heel wat aangepast. Dit was aangepast in 1931, 1942, 1946, 1981 en 2010. De grootste verandering die het waard zijn om even kort te beschrijven waren de aanpassingen in 1946, 1981 en 2010. De meeste van deze aanpassingen bestonden uit het aanpassen van de hoeveelheid kanji of welke kanji in de lijst kwamen.
Tōyō kanji
In 1946 werd er een nieuwe Jōyō kanji lijst gemaakt, de Tōyō kanji of ook wel ‘de meest essentiële kanji voor dagelijks gebruik en communicatie’ genoemd. In 1981 werd deze Tōyō lijst vervangen door een nieuwe kanji lijst met 1945 karakters die uiteindelijk de Jōyō kanji lijst is geworden. In 2010 werd er nog een aanpassing gedaan en sindsdien bestaat de lijst uit 2136 kanji.
Wanneer je begint met het leren van niveau 1 van de Jōyō kanji, raden we je aan om op te letten op fouten die vaak gemaakt worden bij het leren van kanji. Houd rekening met de volgende elementen:
Punten waar je rekening mee kan houden bij het schrijven van Kanji
Waar kan je aan denken als je kanji gaat leren? In het begin kost het tijd om te wennen aan het leren van kanji. Het is namelijk iets heel anders dan de Nederlandse taal. Tijdens het leren en schrijven van kanji kan het voor verwarring zorgen. Hier een aantal punten waar je rekening mee kan houden wanneer je eindelijk aan de boeg gaat om het nieuwe schrift te leren.
Fout 1: Je leert Kanji niet streep voor streep
Bij onze Kotatsu studenten zien we dat ze kanji onthouden door het streep voor streep te leren. Dit is deels waar, want als je de streep volgorde weet dan kun je het schrijven, mits je hand de bewegingen heeft onthouden, en dit kan nog wel eens lang duren. Naast het teken leren schrijven, komt er meer aanbod dan je misschien verwacht.
De verschillende leeswijzen van kanji
Kanji hebben meestal meerdere leeswijzen genaamd de on’yomi en kun’yomi die in deze blog uitgelegd zijn. Nog even in het kort: on’yomi is de Chinese lezing van een karakter en de kun’yomi is de Japanse lezing van een karakter.
Maar zelfs als je het karakter kan schrijven, betekent dat nog niet dat je de kanji onder de knie hebt. Het is overigens wel een heel goed begin. Maar kanji kunnen verschillende betekenissen én leeswijze hebben wanneer het op zichzelf staat of in een woord.
Bijvoorbeeld: 母音 bestaat uit de kanji voor moeder (母) en geluid (音), wat samen het woord voor ‘klinker’ betekent. Ook hebben beide kanji wanneer ze los staan een andere uitspraak. 母 wordt uitgesproken als haha, en 音 als oto.
Alleen dus een teken kunnen schrijven is geweldig om aan je familie en vrienden te laten zien, maar in Japan is het handig als je ook kunt uitspreken, lezen en de betekenis kennen.
Wanneer je dus aan kanji begint, kan het handig zijn dat je de schrijfwijze, leeswijze en combinaties met andere woorden leert. Dit helpt je ook met het onthouden van andere kanji die toevallig iets samen betekenen.
Japanse Kanji Radicalen
De term ‘radicaal’ verwijst naar het bouwen van meerdere karakters die samen één kanji vormen. Veel kanji zijn daaruit opgebouwd, er bestaan namelijk 214 radicalen.
Een radicaal op zichzelf kan ook een los karakter zijn. Het leren van kanji gaat sneller wanneer je de radicalen begrijpt, maar soms verandert een radicaal volledig wanneer samengepropt in een teken.
Er zijn twee soorten radicalen: ‘echte’ en ‘aangepaste’. Een ‘echt’ radicaal is bijvoorbeeld het karakter voor ‘dag’ en ‘zon’ (日). Wanneer deze samengevoegd wordt met ‘maan/maand’’ (月), wordt dit het karakter voor licht (明).
Waarom deze karakters samen ‘licht’ vormen kan uitgelegd worden doordat de zon voor licht zorgt overdag en de maan een bron van licht is in de nacht.
Ook al zou je de karakters voor licht niet kennen, zou je achter de betekenis komen doordat je de twee radicalen weet die samen het woord vormen.
Een ‘aangepast’ radicaal is een radicaal die verandert wanneer het binnen één kanji staat. Denk hier aan het karakter voor ‘persoon’ of ‘mens’ (人). Als deze samengevoegd wordt met bijvoorbeeld boom (木), dan ziet het er zo uit: (休). Sommigen kanji kunnen dus veranderen wanneer samengevoegd.
Kanji leren doe je door te herhalen
Herken je nog die tijd wanneer je een schriftelijke woordjestoets moest maken bij Engels, Frans en/of Duits? Rijen aan woorden die je de avond van tevoren nog in je hoofd had gestampt om toch maar een voldoende ervoor te halen. Wist je die woorden na een week nog? Je antwoord is waarschijnlijk “nee”.
Dit principe is hetzelfde bij het leren van kanji. Als je ze eenmaal weet en herkent, ben je nog niet klaar. Als je ze niet blijft herhalen, dan vergeet je ze.
Dus onze tip bij het leren van kanji; schrijf ze op in een woordenlijst online, gebruik de Kotatsu Flashcards en/of oefen met vrienden en doe dit dagelijks om ze te onthouden. Zo wordt je stukje bij beetje de kanji master uit je dromen.
Samenvatting:
- Probeer kanji als geheel te leren.
- En kijk of het je lukt om kanji dagelijks of vaak te herhalen.
Tellen met Kanji
Nu is het tijd om je leergierigheid op de proef te stellen. We gaan eindelijk een paar nieuwe kanji leren. Een van de eerste dingen die je leert in een nieuwe taal is meestal tellen. Om daarmee ‘een’ of ‘ twee’ kommen ramen te kunnen bestellen in een restaurant zonder enige kennis van de Japanse grammatica is natuurlijk erg handig om te weten, ‘Japan here we come!’ Vandaar dat wij je graag willen introduceren aan de eerste 10 cijfers.
Tellen van 1 – 10
Bekijk de bijbehorende YouTube video waarin we je uitleggen hoe je deze kanji op de juiste manier schrijft:
kanji | kun’yomi | on’yomi | vertaling |
一 | hito | ichi | een |
二 | futa | ni | twee |
三 | mi | san | drie |
四 | yo/yon | shi | vier |
五 | itsu | go | vijf |
六 | mu/mui | roku | zes |
七 | nana/nano | shichi | zeven |
八 | ya/you | hachi | acht |
九 | kokono | kyuu/ku | negen |
十 | tou/to | juu/ju//ji | tien |
We hebben nu de nummers 1 tot en met 10 behandelt. Kijk of je ze in een woordenlijst wil zetten, de Kotatsu flashcards wilt gebruiken of misschien wilt oefenen met vrienden om de kanji onder de knie te krijgen.
De meeste van de kanji zijn niet al te ingewikkeld qua schrijfwijze, maar denk aan de 6 principes en oefen veel om ze perfect te kennen. Wanneer je dit genoeg herhaalt went je hand aan de manier van schrijven, en hoeft je er zelf niet meer over na te denken.
Tot slot
Natuurlijk zijn er nog veel meer kanji om te leren, maar het begin ergens zijn toch? Hopelijk heb je nu een beter idee van hoe je kunt beginnen met kanji leren en hoe je begint om een echte ‘kanji master’ te worden.