Een overzicht van enkele anime genres - deel 1 bevat een heel beknopt overzicht van anime in hoofdlijnen. In deel 2 beschrijf ik een paar specifieke subgenres van anime: Slice of life, Sports en Game anime.
Waarom verder onderverdelen
Nu we na deel 1 een beetje kunnen praten over anime in hoofdlijnen, kunnen we beginnen aan de (vele) subgenres die er zijn. Door de combinatie van deze subgenres, krijg je een interessante diversiteit qua soorten. Omdat er zo veel is, komt ook hier weer een vervolg op.
Slice of Life
Eén van mijn absolute favoriete subgenres is slice of life anime. Het plot is vaak niet heel diep, omdat de series zich richten op de ontwikkeling van de karakters. Je kunt lekker achterover hangen en meeleven met de personages in hun dagelijks leven.
In de serie Beck volg je een jongen die in een band gaat spelen. In Silver Spoon volg je het verhaal van een jongen die zijn familie ontvlucht door naar een agrarische school ver in het noorden van Japan te gaan (hilarisch). Barakamon gaat over een man die aan kalligrafie doet, maar door zijn vader naar een klein eiland gestuurd wordt om zijn persoonlijkheid te verbeteren.
Sports
Sport anime sluiten vaak goed aan bij het slice of life genre, maar bevatten meer elementen van actie. Vaak zijn het Shounen anime waarin het hoofdpersonage een sport leert, of hier al goed in is. Het doel van de karakters is meestal het winnen van een competitie. De verhalen gaan over het trainen, de wedstrijden, winnen, omgaan met verlies, team-spirit, etc.
De anime die bij mij (tot nu toe) met stip op nummer 1 staat, is een sport anime: Hajime no Ippo. Deze serie gaat over een verlegen jongen (Ippo) die gepest wordt door anime-typische delinquenten, totdat hij gered wordt door een pro-bokser. Ippo is zo onder de indruk dat hij besluit ook te gaan boksen.
Andere voorbeelden zijn Haikyuu!! (Volleybal), Diamond no Ace (Honkbal) en Chihayafuru (Competitive Karuta).
Game
In game-anime staan spelletjes centraal. Je zult misschien denken dat dit wel op sport-anime lijkt, maar ze zijn wezenlijk anders. Vaak zijn dit anime waar de psychologie, het denkvermogen en tactisch inzicht van de karakters extra benadrukt wordt.
Game anime hebben ook weer een hoop verschillende soorten verhalen. In No Game No Life bijvoorbeeld, volg je een broer en zus die in een fantasie wereld terecht komen waar elk geschil beslecht wordt door het spelen van spelletjes. In Sword Art Online worden mensen opgeslokt in een VR game waar ze opeens écht voor hun leven moeten vechten. En in Death Parade moeten net overleden mensen een spel spelen om te bepalen of ze gereïncarneerd worden, of voor eeuwig in het niets verdwijnen.